Pripravila sem obsežen članek, ki pokriva vse kar morajo pacienti vedeti preden se odločijo za vstavitev zobnih implantatov.

Kaj so zobni implantati

Prednosti zobnih implantatov pred ostalimi metodami nadomeščanja zob

Postopek vgradnje zobnih implantatov

Vstavitev implantata(ov)

Cena implantatov oz. zobnih vsadkov

Oskrba in nega implantatov po vsaditvi

Tveganja povezana z zobnimi implantati

Ali sem primeren za oskrbo z implantati?

Zaključek

Zobni implantati

  Picture6

  Zobni implantati predstavljajo umetne korenine zob, ki se jih kirurško vstavi v čeljustno kost in nadomeščajo manjkajoči zob ali služijo kot opora za mostiček. Najpogosteje so narejeni iz titana, ki se sčasoma zraste s čeljustno kostjo in tako predstavlja čvrsto in stalno osnovo za nadomesten zob. Gre za kovino, ki ne povzroča alergij, zato je implantiranje ob ustrezni ustni higieni visoko uspešna metoda nadomeščanja zob z vidika trajnosti in funkcije.

  Predstavljajte si, da si lahko izberete kakršnokoli hrano iz jedilnega lista in da pri tem ne razmišljate, ali jo boste lahko prežvečili. Da se sproščeno družite z ljudmi brez pomislekov, da bi kdo opazil, da vam manjkajo zobje ali da nosite protezo? Da ste brez skrbi, ali bo lepilo pod protezo zdržalo?

  So visoko učinkovita in vse pogosteje uporabljena rešitev za nadomeščanje manjkajočih zob in lahko zelo vplivajo na kvaliteto življenja. Lahko vplivajo na vaš nasmeh, govor, žvečenje hrane, lahko vam izboljšajo razpoloženje in vplivajo na samozavest.

  Zobni implantat prerez
  Zobni implantat prerez

  Po puljenju zoba se sosednji in nasprotni zobje lahko začnejo pomikati v nastali prostor. Če se z nadomestitvijo zoba predolgo odlaša, je včasih pred nadomeščanjem zoba potrebno opraviti še drago in dolgotrajno ortodontsko terapijo, da se zagotovi prostor za vstavitev manjkajočega zoba.

  Zobni vsadki se vgrajujejo že od leta 1960 in z njimi lahko nadomeščamo enega ali več zob v čeljusti in ob primerni skrbi zanje in rednih kontrolah je rešitev lahko trajna.

  Prednosti zobnih implantatov pred ostalimi metodami nadomeščanja zob

  Manjkajoče zobe je možno nadomestiti tudi z mostičkom. Za to je potrebno obrusiti vsaj dva, sosednja zoba, ki obdajata vrzel in ta dva potem ‘nosita’ manjkajoči zob.

  S tem se žal poškoduje zoba, ki nosita mostiček. Z leti lahko zato tudi kateri zob odmre in ga je potrebno zdraviti. Če pa kateri od zob nosilcev poči in ga moramo spuliti, izgubite takrat kar 2 zoba hkrati – zob nosilec in člen (nadomeščeni zob).

  Za razliko od mostičkov zobni implantati ne potrebujejo opore ostalih zdravih zob, ki jih je pri mostičkih običajno potrebno obrusiti. Implantat je neodvisen od ostalih zob in tako sosednji zobje ostanejo nedotaknjeni.

  Ostale prednosti implantatov so:

  • Funkcionalnost: zobni implantati ali zobni vsadki predstavljajo enako raven funkcionalnosti kot naravni zobje. Trdno so usidrani v kost in se ne premikajo in ne izpadejo kot se to lahko dogaja pri zobnih protezah.
  • Trajnost in vzdržljivost: ob ustrezni higieni so implantati dolgoročna rešitev, ki na dolgi rok predstavljajo stroškovno učinkovito rešitev. Zobne proteze in mostičke je običajno potrebno po nekaj letih zamenjati ali popraviti.
  • Naraven izgled: Zobna krona, ki predstavlja nadgradnjo implantata, je oblikovana po meri, da ustreza naravni velikosti, obliki in barvi pacientovih zob in ne predstavlja odstopanj od ostalih naravnih zob.
  • Ohranjanje čeljustne kosti: ko v čeljusti manjka zob, se okoliška kost sčasoma začne umikati. Zobni implantati preprečujejo umikanje čeljustne kosti, saj stimulirajo kost, da ta ostane zdrava in močna.

  Postopek vgradnje zobnih implantatov

  Postopek vsaditve zobnih implantatov je proces, ki poteka v več fazah in zahteva izkušenega zobozdravnika, oziroma oralnega kirurga. Običajni koraki postopka vgradnje zobnih implantatov so naslednji:

  Posvet z zobozdravnikom. V tej fazi se izvede temeljit pregled pacientove ustne votline kot rentgenskih slik čeljustne kosti. Pregleda se ugriz in da ne obstajajo kakšni znaki parodontalne bolezni ali kakšni drugi znaki, ki bi lahko vplivali na uspešnost vstavitve zobnega implantata. Preveri se tudi pretekla zdravstvena stanja, ki bi lahko vplivala na uspešnost implantiranja. To lahko vključuje pregled preteklih operacij, alergij, zdravil, ki jih pacient jemlje, ali kroničnih stanj kot je npr. diebetes.

  V tej fazi lahko z zobozdravnikom razčistite tudi svoje morebite dvome in vprašanja v zvezi z implantati oz. v zvezi s procesom implantiranja. Zobozdravnik vam bo pojasnil celoten postopek vstavitve implantata, možne zaplete in kako bo potekalo okrevanje po samem posegu. Če vstavitev implantata iz kakršnih koli razlogov ni možna oz. da v vašem primeru implantati ne predstavljajo optimalne rešitve, vam bo zobozdravnik predlagal drugo rešitev kot je proteza oz. mostiček.

  Če imate dlje časa vrzel, imejte v mislih, da so usta dinamično okolje in da se zobje okrog vrzeli – tako sosednji kot nasproti ležeči zobje – premikajo v nastali prazen prostor in bo kasnejše nadomeščanje manjkajočega zoba težje, manj estetsko in lahko tudi dražje – včasih je potrebna celo ortodontska predpriprava. Zato ne odlašajte in pokličite za posvet z zobozdravnikom, da se boste laže odločili, kaj je najbolje za vas.

  Vstavitev implantata(ov)

  Vstavitev implantatov se začne z lokalno anastezijo, ki bo omrtvičila mesto implantiranja. Ko anastezija prime, se odgrne dlesen. S tem bo kirurg prišel do kosti, v katero bo izvrtal luknjico, v katero se bo vstavil titanijev vijak. Ta vijak služi kot temelj za protetično nadgradnjo zoba oz. zob. Vijak se bo sčesoma zrastel s kostjo, kar imenujemo osteointegracija. Ko je titanijev vijak vstavljen, se tkivo dlesni previdno zašije.

  Po posegu implantiranja lahko pacienti pričakujejo nekaj nelagodja in otekline v predelu implantiranja. Te neželene učinke je mogoče obvladati z zdravili proti bolečinam in ledenimi obkladki. Sama svojim pacientom običajno svetujem, da naj se nekaj ur po opravljenem posegu razvajajo s sladoledom, s čimer si hladijo prizadeto območje. Pomembno je, da se po operaciji izogibate uživanju trde hrane in da dobro čistite zobe s čimer preprečujete okužbo in pospešite celjenje.

  Po vstavitvi implantata je potrebno počakati nekaj mesecev, da se vijak osteointegrira oz. zraste s kostjo, kar predstavlja trdno osnovo za protetično nadgradnjo.

  Pri naslednjem obisku se oblikuje dlesen z vstavitvijo tako imenovanega oblikovalca dlesni. Po tednu ali dveh je dlesen pripravljena za odtis.

  Šele tedaj se opravi protetična nadgradnja. To običajno pomeni, da se na vijak filsira krono ali mostiček, ki izgleda kot naraven zob in ima tudi tako funkcijo.

  Pomembno je, da vam implantat vstavi izkušen zobozdravnik ali oralni kirurg, saj se s tem zmanjša možnost zapletov.

  Cena implantatov oz. zobnih vsadkov

  Cena implantatov se običajno obračuna po številu vstavljenih implantatov, vendar je končna cena odvisna še od številnih drugih dejavnikov. To so morebitno zdravljenje paroontalne bolezni, dograditev kosti pred implantološkim posegom kot tudi material in izvedba protetične nadgradnje, izbira samega tipa implantata.

  Za dolgo življenjsko dobo implantatov je ključnega pomena, da so le ti vstavljeni na sanirano stanje parodontalne bolezni in v čista usta. Zato ne nasedajte ordinacijam, ki vam pred vstavitvijo implantatov rečejo, da oni zobnega kamna ne čistijo in ne zdravijo parodontalne bolezni ali ne sanirajo kariesov. V takem primeru je najbolje, da za vstavitev zobnih implantatov poiščete drugega zobozdravnika, kateri opravlja vse potrebne posege.

  Kakorkoli veljajo implantati za dražjo rešitev kot so proteze oz. mostički, le ti ob ustrezni higieni predstavljajo trajno rešitev. Če na implantate gledamo kot na dolgoročno rešitev, se le ti velikokrat izkažejo kot najbolj ugodna rešitev. Prav tako predstavljajo najboljšo rešitev z vidika funkcionalnosti, saj predstavljajo najboljši približek lastnim zobem.

  Po pridobitvi zobnih implantatov je nujna dobra skrb za njihovo dolgoročno življenjsko dobo ter v izogib komplikacijam. Skrb za implantate tako obsega:

  Redno čiščenje z zobno krtačko ter nitkanje z zobno nitko. Priporočeno je ščetkanje dvakrat dnevno in nitkanje vsaj enkrat na dan, s čimer je potrebno posvetiti posebno pozornost čiščenju okrog implantata. Uporabljajte krtačko z mehkimi ščetinami, da se izognete poškodbam implantata ali okoliških dlesni.

  Uporabljajte neabrazivne zobne paste, da se izognete površinskim poškodbam implantata. Abdazivne zobne paste lahko povzročijo mikro praske na površini implantata, te mikro praske pa predstavljajo gojišče za bakterije.

  Izogibajte se določeni hrani. Trda, lepljiva hrana, kot na primer pokovka, trdi bonboni ali žvečilni gumi lahko poškodujejo implantat. Prav tako se izogibajte, da bi z implantatom odpirali embalažo, plastenke ali da bi grizli v trde predmete.

  Kajenje skrajšuje življenjsko dobo implantatov. Že po sami vgradnji kajenje podaljšuje proces celjenja in povečuje možnost komplikacij kot so neuspešno implantiranje ali infekcija. Če želite maksimirati življenjsko dobo vaših implantatov, bi bilo najbolje, da prenehate kaditi. Opustitev te navade bo dobro vplivala tudi na vaše splošno zdravje.

  Hodite na redne kontrole k zobozdravniku. Redne kontrole pri zobozdravniku so pomembne za vzdržavanje splošnega zdravja v ustni votlini in vaših implantatov. Vaš zobozdravnik bo spremljal stanje vaših implantatov in zaznal možne težave v začetni fazi.

  Z izvajanjem vseh zgoraj naštetih postopkov si lahko zagotovite dolgoročen uspeh z implantati in lahko uživate v zdravih in lepih nasmehih še leta po izdelavi implantatov.Oskrba in nega implantatov po vsaditvi

  Oskrba in nega implantatov po vsaditvi

  Po pridobitvi zobnih implantatov je nujna dobra skrb za njihovo dolgoročno življenjsko dobo ter v izogib komplikacijam. Skrb za implantate tako obsega:

  Redno čiščenje z zobno krtačko ter nitkanje z zobno nitko. Priporočeno je ščetkanje dvakrat dnevno in nitkanje vsaj enkrat na dan, s čimer je potrebno posvetiti posebno pozornost čiščenju okrog implantata. Uporabljajte krtačko z mehkimi ščetinami, da se izognete poškodbam implantata ali okoliških dlesni.

  Uporabljajte neabrazivne zobne paste, da se izognete površinskim poškodbam implantata. Abdazivne zobne paste lahko povzročijo mikro praske na površini implantata, te mikro praske pa predstavljajo gojišče za bakterije.

  Izogibajte se določeni hrani. Trda, lepljiva hrana, kot na primer pokovka, trdi bonboni ali žvečilni gumi lahko poškodujejo implantat. Prav tako se izogibajte, da bi z implantatom odpirali embalažo, plastenke ali da bi grizli v trde predmete.

  Kajenje skrajšuje življenjsko dobo implantatov. Že po sami vgradnji kajenje podaljšuje proces celjenja in povečuje možnost komplikacij kot so neuspešno implantiranje ali infekcija. Če želite maksimirati življenjsko dobo vaših implantatov, bi bilo najbolje, da prenehate kaditi. Opustitev te navade bo dobro vplivala tudi na vaše splošno zdravje.

  Hodite na redne kontrole k zobozdravniku. Redne kontrole pri zobozdravniku so pomembne za vzdržavanje splošnega zdravja v ustni votlini in vaših implantatov. Vaš zobozdravnik bo spremljal stanje vaših implantatov in zaznal možne težave v začetni fazi.

  Z izvajanjem vseh zgoraj naštetih postopkov si lahko zagotovite dolgoročen uspeh z implantati in lahko uživate v zdravih in lepih nasmehih še leta po izdelavi implantatov.

  Tveganja povezana z zobnimi implantati

  Zobni implantati veljajo za varno obliko nadomeščanja lastnih zob in imajo visoko stopnjo uspešnosti. Ampak kot pri vsakem kirurškem posegu obstajajo določena tveganja in komplikacije.

  Eno izmed potencialnih tveganj predstavlja infekcija. Infekcija se pojavi v fazi implantiranja, med samim posegom ali po posegu in vodi v neuspeh implantiranja. V izogib infekcijam je nujno vzdržavati področje implantata in celotne ustne votline čisto in slediti zobozdravnikovim navodilom post-operativne oskrbe. Z dobro higieno lahko še največ pripomorete v izogib infekcijam.

  V določenih primerih se lahko zgodi, da se implantat ne vraste s čeljustno kostjo. To povzroči, da implantat postane majav ali lahko celo izpade. Dejavniki, ki povečajo možnost neuspeha, so slaba higiena, prisotnost parodontalne bolezni, kajenje in uživanje določenih zdravil. To so lahko zdravila za zdravljenje osteoporoze, kortikosteroidi, protivnetna zdravila, zdravila za lajšanje astme, artritisa ali avtoimunih bolezni ali zdravila, ki jih predpišejo po opravljeni kemoterapiji.

  Zelo je pomembno, da svojemu zobozdravniku že na posvetu natančno opišete, katera zdravila jemljete. Zobozdravnik lahko stopi v stik z vašim osebnim zdravnikom, da vam prilagodi zdravila ali najde ustrezno zamenjavo za zmanjšanje tveganja neuspeha pri implantatih.

  Pri posegu implantiranja se lahko zgodi, da se z implantatom poškoduje živec kar lahko povzroči otrplost ali mravlinčenje v ustnicah, jeziku ali bradi. V redkih primerih je lahko poškodba živcca celo trajna. V izogib temu zapletu se pred vstavljanjem vsadka naredi 3D rentgenski posnetek.

  V redkih primerih lahko v okolici implantata pride do izgube kosti, kar pripelje do nestabilnosti in izpada implantata. Za preprečitev izgube kosti je nijno vzdržavanje dobre ustne higiene in izvajanje rednih kontrol pri zobozdravniku.

  Če ima pacient alergijo na materiale iz katerih so izdelani zobnih implantatih. lahko to pripelje do alergične reakcije. Taki scenariji so redki, vendar vsekakor prej povejte zobozdravniku za vse znane alergije na kovine.

  Vsi omenjeni zapleti v zvezi z implantiranjem so redki in se jim je običajno možno izogniti. Pomemben je izbor pravega in izkušenega zobozdravnika in dosledna skrb za implantate po njihovi vstavitvi. Če zaznate kakšne nenavadne simptome neuspešne implantacije ali vnetja, kot so bolečina, zatekanje ali vročina, morate o tem nemudoma obvestiti svojega zobozdravnika.

  Ali sem primeren za oskrbo z implantati?

  Implantati so primerni za vse ljudi, ki so relativno dobrega splošnega zdravja, predvsem pa je pomembna dobra ustna higiena in odsotnost parodontalne bolezni. Če niste prepričani, ali ste primeren kandidat za implantat, se naročite na neobvezujoč pregled in posvet.

  Zaključek

  Zobni implantati predstavljajo učinkovito rešitev za posameznike, ki imajo enega ali več manjkajočih zob. Predstavljajo estetsko in trajno rešitev, ki nudijo naravno funkcijo in izboljšajo samozavest posameznika. Implantati predstavljajo cenovno dražjo rešitev kot druge protetične rešitve, vendar so ob ustrezni ustni higijeni dolgoročna rešitev, ki je lahko celo doživljenjska. To pri protezah in mostičkih ne drži. Na dolgi rok se tako lahko implantati izkažejo celo za cenejšo rešitev kot proteze in mostički.

  V kolikor se odločite za vstavitev in izdelavo implantatov je pomembno, da te posege izvede izkušen zobozdravnik ali oralni kirurg. V kolikor se vam porajajo še kakšna vprašanja, predlagam, da mi jih naslovite v kontaktnem obrazcu.

  Za morebitno ponudbo predlagam, da me kontaktirate. Dogovorili se bomo za obisk, čemur bo sledila ponudba za izvedbo.