ZOBNI IMPLANTATI predstavljajo ENOSTAVNo REŠITEV ZA MANJKAJOČE ZOBE

Picture6

Zobni implantati predstavljajo odlično rešitev za manjkajoče zobe. Manjkajoči zobje lahko vplivajo na vaš nasmeh, govor, žvečenje hrane, lahko vam to celo kvarijo razpoloženje in samozavest.

Predstavljajte si, da si lahko izberete kakršnokoli hrano iz jedilnega lista in da pri tem ne razmišljate, ali jo boste lahko prežvečili. Da se sproščeno družite z ljudmi brez pomislekov, da bi kdo opazil, da vam manjkajo zobje ali da nosite protezo? Da ste brez skrbi, ali bo lepilo pod protezo zdržalo?

Po puljenju zoba se sosednji in nasprotni zobje začnejo pomikati v nastali prostor. Če se z nadomestitvijo zoba predolgo odlaša, je včasih pred nadomeščanjem zoba potrebno opraviti še drago in dolgotrajno ortodontsko terapijo, da se zagotovi prostor za vstavitev manjkajočega zoba.

Zobni implantat prerez
Zobni implantat prerez

Na srečo obstaja rešitev za vse te težave – vgradnja implantatov/zobnih vsadkov ali nadomeščanje zob z mostički.

Zobni vsadki se vgrajujejo že od leta 1960 in z njimi lahko nadomeščamo enega ali več zob v čeljusti in ob primerni skrbi zanje in rednih kontrolah je rešitev lahko trajna.

ZOBNI IMPLANTATI – POSTOPEK VGRADNJE ZOBNEGA VSADKA / IMPLANTATA

Kirurg implantolog vgradi titanijev ali porcelanski vijak v vašo čeljust, nakar traja zraščenje vsadka z vašo kostjo najmanj 3 mesece. V tem času imate na dlesni majhno titanijevo kapico – oblikovalec dlesni, ki pripravi dlesen za prevleko, ki jo privijemo na vsadek.

Ob oskrbi s prevleko dobite nov zob, s katerim lahko močno žvečite in se široko smejete ter uživate v življenju tako, kot si zaslužite.

ALI SEM PRIMEREN ZA OSKRBO Z IMPLANTATI?

Implantati so primerni za vse ljudi, ki so relativno dobrega splošnega zdravja, predvsem pa je pomembna dobra ustna higiena in odsotnost parodontalne bolezni. Če niste prepričani, ali ste primeren kandidat za implantat, se naročite na neobvezujoč pregled in posvet.

KAKŠNE SO DRUGE MOŽNOSTI NADOMEŠČANJA ZOBA?

Zobni implantat protetična nadgradnja
Zobni implantat protetična nadgradnja

Manjkajoče zobe je možno nadomestiti tudi z mostičkom. Za to je potrebno obrusiti sosednja zoba, ki obdajata vrzel in ta dva potem ‘nosita’ manjkajoči zob.

S tem se žal poškoduje zoba, ki nosita mostiček. Z leti lahko zato tudi kateri zob odmre in ga je potrebno zdraviti. Če pa kateri od zob nosilcev poči in ga moramo spuliti, izgubite takrat kar 2 zoba hkrati – zob nosilec in člen (nadomeščeni zob).

Mostiček omogoča dobro in močno žvečenje hrane kot tudi estetsko rešitev. Nihče ne bo opazil, da to ni vaš zob.

Torej – če so vam izpulili zob, če imate že dlje časa vrzel… imejte v mislih, da so usta dinamično okolje in da se zobje okrog vrzeli – tako sosednji kot nasproti ležeči zobje – premikajo v nastali prazen prostor in bo kasnejše nadomeščanje manjkajočega zoba težje, manj estetsko in lahko tudi dražje – včasih je potrebna celo ortodontska predpriprava. Zato ne odlašajte in pokličite za posvet z zobozdravnico, da se boste laže odločili, kaj je najbolje za vas.

KATERA REŠITEV JE BOLJŠA, ZOBNI IMPLANTATI ALI MOSTIČEK?

Obe rešitvi sta ob dobri ustni higieni estetsko in funkcionalno enakovredni.

Mostiček predstavlja cenovno bolj ugodno rešitev, njegova trajnost pa je odvisna od stanja zob nosilcev. V primeru zapletov z mostičkom je tako lahko rešitev z zobnim vsadkom dolgoročno cenejša.