BELJENJE ZOB

Ali se bojite sproščeno smejati, ker menite, da so vaši zobje preveč rumeni?Če je temu tako potem beljenje zob predstavlja pravo rešitev za vas.

Pokažete zobe med nasmehom ali jih skrivate? Ljudje vas lahko napačno ocenijo kot nesamozavestnega, nedružabnega, nezainteresiranega človeka. Sproščen, samozavesten človek je bolj srečen, na delovnem mestu s pozitivno energijo rešuje težave, ljudje se ob njemu dobro počutijo in je priljubljen v družbi.

Na samozavest lahko vpliva tudi zabarvanost zob. V kolikor se vam to dogaja, bi bilo smoterno razmišljati o beljenju zob. V omenjenem članku vam želim predstaviti načine beljenja in kaj lahko naredite sami za bolj bel nasmeh.

Beljenje zob Zobozdravstvo Goslar
Beljenje zob

ZAKAJ PRIDE DO ZABARVANIH ZOB?

Zabarvanje lahko nastane zaradi kajenja, pitje kave, čaja, ali drugih pijač, ki zabarvajo zobe.  Zabarvanje lahko nastane tudi zaradi jemanja zdravil ali redne uporabe ustnih vod. V tem primeru lahko do popolnega nasmeha pomaga že čiščenje oblog, poliranje ali peskanje.

LAHKO POMAGA ŽE SAMO PESKANJE

PESKANJE predstavlja enostavno in odlično rešitev. Pri peskanju odstranimo zunanja zabarvanja in povrnemo zobem prvotno barvo ter naredimo zobe bolj gladke in sijoče. To naredimo s pomočjo drobnih delcev in vode pod visokim tlakom. Postopek je neboleč, rezultati pa so vidni takoj.

BELJENJE ZOB DOMA

V kolikor bi želeli še bolj bele zobe, kot jih je mogoče doseči s peskanjem, se lahko izdelajo belilne opornice, ki jih, napolnjene z belilnim gelom, nosite vsako noč, dokler vam barva zob ni všeč. Postopek je enostaven in običajno brez zapletov. Na pogostih kontrolah (na nekaj dni) se skupaj z zobozdravnikom ocenjuje nova barva in se odloči za zaključek ali nadaljevanje beljenja. Opornice zadržite in si čez 1 leto zopet za en dan ali dva belite zobe.

BELJENJE ZOB V ORDINACIJI

Najprej določimo barvo vaših zob, zaščitimo mehka tkiva in začnemo z nanosom belilnega gela. Tega po 20 minutah odstranimo, določimo novo barvo in postopek po potrebi ponovimo – za novih 20 minut.

Velja opozorilo, da z beljenjem pobelimo le vaše zobe, ne pa tudi obstoječih plomb in prevlek. Te je potrebno po beljenju včasih tudi zamenjati, saj lahko barvno odstopajo od vaših zob.

ALI SEM PRIMEREN ZA BELJENJE ZOB?

Če ste stari več kot 18 let in imate sanirano zobovje (brez kariesov), ste primerni kandidat za beljenje.

NAVODILA PO BELJENJU ZOB

Primerna skrb za zobe znotraj 48h po beljenju je ključna za maksimalen učinek. Zobje so po beljenju zob v ordinaciji zelo porozni, kar je razlog za določeno stopnjo občutljivosti in tudi možnost zabarvanja zob. Zato se izogibajte določeni hrani/pijačam: kavi, čaju, rdečemu vinu, tobačnim izdelkom, barvnim šminkam, sojini omaki, močno obarvanemu sadju in zelenjavi, obarvani ustni vodi.

Po izvedenem beljenju zob je pomembna tudi dobra ustna higiena. Le na tak način bodo zobje ostali beli na daljši rok.

Če vas karkoli skrbi ali imate dodatna vprašanja, vam bomo z veseljem odgovorili.