USTNA HIGIENA, KAKO JO DOSEČI IN VZDRŽEVATI?

Ustna higiena
Ustna higiena

Dobra ustna higiena vam prihrani marsikatero težavo v ustih in tudi obisk zobozdravnika. Veliko ljudi ni seznanjenih s pravilnim načinom čiščenja zob in skrbjo za ustno higieno, pa čeprav je za vzdrževanje le te potrebno le nekaj minut dnevno.

Za čiščenje zob in ustno higieno porabimo zvečer in zjutraj nekaj minut. Kako jih izkoristiti najbolj učinkovito?

ENOSTAVEN RECEPT ZA DOSEGANJE USTNE HIGIENE IN ZDRAVJA VAŠIH ZOB

  1. redno ščetkanje zob in dlesni (najmanj 2x na dan)
  2. uporaba zobnih past s fluoridi
  3. redna uporaba zobne nitke ali medzobnih krtačk
  4. redne kontrole pri svojem zobozdravniku.

Zdravi zobje omogočajo dobro počutje, samozavest v družbi, nemoteno uživanje v hrani in nemoten govor. Zdrava ustna votlina je pomembna za zdravje celotnega telesa.

Ustrezna ustna higiena je ključna za izogibanje težavam kot so zobna gniloba, ustni zadah, krvavitev dlesni, majanje zob, bolečine v ustih in posledično izguba dobrega počutja. Sanacija zobovja lahko zahteva veliko truda in časa, zato je preventiva zelo pomembna.

USTNA HIGIENA IN “PRIPOMOČKI” ZA VZDRŽEVANJE LE TE

ZOBNA ŠČETKA

ZOBNA ŠČETKA, ročna ali električna, naj ima čim večje število ščetin. Naj bo mehka – trde zobne ščetke lahko povzročijo odmik dlesni in obrabo zob, posledično tudi skelenje. Naj bo majhna, da doseže tudi najbolj oddaljene zobne ploskve. Menjavajte jih na 3 mesece, v primeru bolezni jo zamenjajte, ko boste zopet zdravi.

Spodnji video nazorno pokaže temeljit način čiščenja zob.

ZOBNA PASTA

ZOBNA PASTA naj bo prilagojena stanju vaših zob. Obstajajo paste za občutljive zobe, za zdravljenje parodontalne bolezni, za beljenje zob. Priporočamo uporabo zobnih past s fluoridi, ki zaščitijo zobe pred nastankom kariesa, oziroma upočasnijo njegovo napredovanje.

ZOBNA NITKA

ZOBNA NITKA naj bo poleg ščetke obvezna oprema za higieno vaših zob. Z njo očistite medzobne prostore, saj jih vaša ščetka ne očisti. Priporočamo povoskano zobno nitko, ki lepo zdrsne v medzobni prostor, brez neprijetnih zbadanj v dlesen ali skelenja zob. Če vam nitka, ki jo trenutno uporabljate, povzroča prav to in imate zato odpor do nitkanja, si priskrbite drugo.

Namesto zobne nitke lahko uporabljate MEDZOBNE KRTAČKE. Zobozdravnik vam lahko izmeri velikost prostorov med zobmi in vam predpiše, katere debeline medzobnih krtačk naj bi uporabljali.

USTNE VODE

USTNE VODE lahko uporabljate kot dodatno pomoč pri čiščenju ustne votline, niso pa obvezne. Poleg izboljšanja slabega zadaha zmanjšujejo količino bakterij v ustni votlini ter tako pripomorejo k upočasnitvi zobne gnilobe in parodontalne bolezni. V pomoč so vam lahko tudi pri skelenju zob. Priporočamo, da si preberete navodila, kako in za kaj se uporabljajo, za nasvet vprašajte tudi svojega zobozdravnika.

JEZIČNO STRUGALO

JEZIČNO STRUGALO: če imate težave z belim, obloženim jezikom in posledično ustnim zadahom, si čistite tudi jezik.

Ob vsem tem so potrebne tudi REDNE KONTROLE pri zobozdravniku, vsaj enkrat letno, kljub temu, da nimate težav. Tako lahko pravočasno opazimo morebitne patološke spremembe in pravočasno ukrepamo, da ne pride do nadaljnjih zapletov.