BRUŠENJE ZOB PRED IZDELAVO PREVLEK IN MOSTIČKOV – KAJ JE DOBRO VEDETI

Med prvim obiskom se izvede brušenje zob. Zobje se obrusijo in izdelajo začasne prevleke in mostički (provizoriji). Tako poskrbimo za začasno estetiko in funkcijo – zaščita pred skelenjem in možnost žvečenja na teh zobeh. Prav tako provizoriji ohranjajo prostor za stalne prevleke in preprečujejo premike sosednjih zob.

Po prvem obisku boste še nekaj ur čutili omrtvičenost ust zaradi anestetika. Svetujemo, da v tem času ničesar ne žvečite – vse dokler omrtvičenost popolnoma ne izgine. V nasprotnem primeru si lahko ranite sluznico lic ali se ugriznete v jezik.

Po brušenju zob se lahko pojavi občutljivost zob na toplo, hladno in na pritisk. Nekaj dni je lahko občutljiva tudi dlesen. Svetujemo spiranje z ustno vodo ali ohlajenim poparkom žajblja. V primeru bolečin si lahko pomagate tudi s protibolečinskimi tabletami.

Včasih se zgodi, da se začasni nadomestki snamejo, saj so prilepljeni z začasnim lepilom. Zato svetujemo izogibanje lepljivi hrani, posebej bonbonom in žvečilnim gumijem. Če se vam to zgodi, jih shranite in pokličite v zobno ordinacijo. Prilepili vam jih bomo nazaj. Brez provizorijev se lahko sosednji zobje začnejo premikati in motijo vstavitev končnih prevlek.

Pokličite tudi, če občutljivost traja več kot nekaj dni ali v primeru, da čutite, da je provizorij previsok.