OBČUTLJIVI ZOBJE NA TOPLO IN HLADNO, KAKO OLAJŠATI ALI ODPRAVITI SIMPTOME?

Občutljivi zobje na toplo in hladno je dokaj pogost pojav, ki zna biti sila neprijeten. Pojavi se Vsakokrat, ko zaužijete kaj toplega ali hladnega ali celo ob vdihu hladnega zraka. Razlogov za občutljivost zob na toplo ali hladno je lahko več. Ti vzroki so lahko poškodovana sklenina ali dvig dlesni, s čimer pride do izpostavljenosti zobne korenine. To se izrazi v obliki skelenja zob na toplo in hladno.

VZROKI KI PRIPELJEJO DO OBČUTLJIVOSTI ZOB

Vzrokov ki privedejo do občutljivosti zob je lahko več. K temu lahko pripelje preveč agresivno ščetkanje zob, ki ob uporabi trdih ščetk lahko stanje še dodatno poslabša. Vzrok občutljivih zob na toplo in hladno lahko predstavlja tudi uporaba belilnih past, ki z abrazivnimi sredstvi poškodujejo sklenino s čimer postanejo zobje bolj občutljivi.

Prisotnost raznih kislin, ki jih vnašamo s kislo hrano ali gaziranimi pijačami. Te lahko poškodujejo sklenino in povzročijo občutljivost. Močna kislina, ki poškoduje sklenino zob je lahko posledica refluksa.

Občutljivi zobje se lahko pojavijo tudi po postopku beljenja zob ali škrtanju.

OBČUTLJIVI ZOBJE, KAKO OLAJŠATI ALI ODPRAVITI OBČUTLJIVOST ZOB?

  • odkriti je potrebno vzrok preobčutljivosti, za to je potreben obisk pri zobozdravniku,
  • uporabljajte pasto za občutljive zobe. Že pred ščetkanjem jo razmažite s ščetko po vseh zobnih površinah, nato umijte zobe, očistite tudi medzobne prostore. Po umivanju pljunite odvečno slino s pasto in ne spirajte ust z vodo. Pasta bo tako delovala dlje časa in dosežen bo večji učine,
  • poglejte velikost abrazivnih delcev v pasti: vrednost RDA naj ne bo večja od 100. Največje vrednosti RDA so v belilnih pastah,
  • obstajajo tudi ustne vode in geli za občutljive zobe,
  • pravilna izbirajte hrano in pijače (odsvetujejo se gazirane pijače in kisla hrana),
  • zobozdravnik vam lahko pomaga s premazovanjem zob z laki,
  • lahko se izdelajo opornice, v katere ponoči vstavite pasto/gele za zmanjšanje občutljivosti zob.
Občutljivi zobje