KAKO POTEKA PARODONTALNA BOLEZEN IN NJENO ZDRAVLJENJE

Parodontalna bolezen je zelo pogosta bolezen v ustni votlini, saj se pojavlja pri več kot 40% odraslih, starejših od trideset let. Z leti se pojavnost parodontalne bolezni veča in pri starosti 65 let se pojavlja pri 70% populacije. Pogosto je vzrok za nastanek parodontalne bolezni slaba ustna higiena. Z nekaj obiski pri zobozdravniku in izboljšanju ustne higiene je mogoče stanje dobro sanirati ali parodontalno bolezen v celoti odpraviti.

Kaj je parodontalna bolezen in kakšni so simptomi parodontalne bolezni

Razlogi za razvoj parodontalne bolezni

Diagnosticiranje in zdravljenje parodontalne bolezni

Ostali učinki parodontalne bolezni na splošno zdravje

Parodontalna bolezen in protetična oskrba

Zaključek

Kaj je parodontalna bolezen in kakšni so simptomi parodontalne bolezni

Parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv, ki predstavljajo dlesni in kost, ki obkroža zobe. Spodaj so našteti simptomi parodontalne bolezni, ki se stopnjujejo glede na napredovanje bolezni. Vidni simptomi so:

  • rdeče, otečene dlesni predstavljajo najbolj zgodnjo fazo parodontalne bolezni. Večina ljudi se v tej fazi sploh ne zaveda, da se soočajo z začetki parodontalne bolezni.
  • krvaveče dlesni, še posebej pri ščetkanju zob ali nitkanju. Krvavitev dlesni so prvi bolj jasni vidni znaki, ki se pojavijo ob čiščenju zob, ko se z zobno ščetko ali z zobno nitko rani prizadeto dlesen in pojavi se krvavitev iz dlesni
  • odmikajoče se dlesni, kar daje občutek, da so zobje daljši. Ob slabšanju parodontalne bolezni se začnejo dlesni počasi umikati. S tem se razgalijo zobni vratovi, ki so občutljivi na hladno in toplo.
  • slab zadah ali slab okus v ustih. Pri parodontalni bolezni gre za bakterijsko vnetje, prisotnost bakterij pa povzroča slab zadah. Pri napredovani parodontalni bolezni dlesni postanejo tudi gnojne,
  • majavi zobje. Ko parodontalna bolezen še bolj napreduje, postanejo zobje majavi. Posledično se spremeni griz. V kolikor ima človek zobno protezo, se ob majavih zobeh spremeni tudi naleganje zobne proteze. Pojavlja se bolečina ob žvečenju hrane oziroma zobje bolijo na ugriz.

Razlogi za razvoj parodontalne bolezni

Parodontalna bolezen se pojavlja z nabiranjem zobnih oblog, plaka na zobeh in dlesni. Gre za  mešanico bakterij, ostankov hrane in sline, ki sestavljajo lepljiv film, ki se lepi na zobe in dlesni.

Če se plaka ne odstrani s čiščenjem zob, se le ta spremeni v trdne rumenkaste obloge, ki jim pravimo zobni kamen. Bakterije v zobnem kamnu proizvajajo kisline, te uničujejo zobno sklenino in povzročajo propadanje obzobnih tkiv.

Plak se razvija tudi pod dlesnijo, na zobnih koreninah, in prizadane tudi kosti, kjer so zobje zasidrani. To ima za posledico izgubo trdnosti zob in pri napredovani bolezni celo njihovo izpadanje.

Parodontalna bolezen
Parodontalna bolezen
Krvavitev dlesni
Krvavitev dlesni

Diagnosticiranje in zdravljenje parodontalne bolezni

Prvi znaki parodontalne bolezni so pordele in vnete dlesni. Kasneje se pojavi bolečina, krvavitev dlesni in vsi že zgoraj navedeni simptomi.

Zdravljenje parodontalne bolezni je odvisna od napredovanja le te. Namen zdravljenja je zaustaviti napredovanje bolezni in obnoviti zdravje dlesni in okoliških tkiv.

Ključni in prvi korak k zdravljenju parodontalne bolezni je izboljšanje ustne higiene. Brez rednega čiščenja in nitkanja zob zdravljenje parodontalne bolezni ne bo učinkovito. Za preprečevanje nadaljnje izgube kosti okrog zob je najbolj UČINKOVITO, VSAKODNEVNO odstranjevanje zobnih oblog, oziroma VZDRŽEVANJE ČISTE ZOBNE POVRŠINE. Da bi vzpostavili ustrezno ustno higieno, se je potrebno dosledno ravnati zobozdravnikovih navodil glede čiščenja. Pri vsakem obisku bo zobozdravnik ocenil, kako dobro vam gre in poskušal s pravimi nasveti vaš nivo higiene še izboljšati.

Pri obisku zobozdravnika vam bo ta odstranil zobni kamen nad in pod dlesnijo. Poseg odstranjevanja zobnega kamna se imenuje luščenje in glajenje korenin. Luščenje in glajenje korenin je neprijeten poseg, zato se ga opravi s pomočjo lokalne anestezije. Da pa bi bile posledice posega luščenja in glajenja kar najmanj boleča in neprijetna, sem za vas pripravila kratka navodila, kako ravnati po opravljenem posegu. Navodila se nahajajo tukaj.

V kolikor zob ni možno pozdraviti, jih je potrebno spuliti.

Po dveh do treh mesecih po izvedbi luščenja in glajenja pridete na kontrolo. Preverimo stanje vaših dlesni in po potrebi ponovimo luščenje in glajenje in se dogovorimo o nadaljnjih postopkih zdravljenja.

Tudi po končanem zdravljenju parodontalne bolezni je zelo pomembno spremljati stanje vaših dlesni, najprej redno na 3 mesece. V kolikor je stanje stabilno, tako pogosti pregledi več niso potrebni.

Kot pri vsaki bolezni velja tudi pri parodontalni bolezni pravilo, da prej kot jo odkrijemo in začnemo zdraviti, boljši bodo rezultati. Zato se v primeru simptomov čim prej naročite na pregled k zobozdravniku.

Žal brez rednega čiščenja in nitkanja zob nobeno zdravljene parodontalne bolezni ne bo učinkovito, le odložili se bodo simptomi.

Ostali učinki parodontalne bolezni na splošno zdravje

Parodontalna bolezen ne vpliva zgolj na stanje vaših zob, ampak ima nepravočasno zdravljenje lahko širše posledice za celotno telo. Vnetne celice iz ustne votline prehajajo v kri in povzročajo vnetje v krvnem sistemu in telesu na splošno. Dolgotrajna pojavnost parodontalne bolezni je povezana s pojavom srčno žilnih bolezni.

Bakterije lahko preidejo tudi v pljuča, kar lahko povzroči respiratorne okužbe in težave z dihanjem.

Tu so še poslabšanje stanja sladkorne bolezni, komplikacije v nosečnosti, kot so prezgodnji porod in posledično nedonošeni dojenčki.

Pomembno se je zavedati, da se ljudje različno odzivajo na zdravljenje. Ključna je higiena, a tudi obremenjenost s sistemskimi boleznimi. Zelo škodljiva sta kajenje in stres – pri kadilcih so rezultati zdravljenja pogosto slabši. Uspešnost zdravljenja je odvisna tudi od stanja našega imunskega sistema in genske obremenjenosti, v kolikor je parodontalna bolezen že prisotna v družini.

Parodontalna bolezen in protetična oskrba

Šele ko je parodontalna bolezen v celoti pozdravljena, je smiselna končna protetična oskrba zob. V nasprotnem primeru lahko poleg svojih zob izgubite tudi protetične nadomestke kot so implantati, mostički… Pot do končne protetične oskrbe tako včasih terja potrpežljivost, saj je le tako možno priti do dolgotrajnega zdravja v ustni votlini in posledično manj obiskov pri zobozdravniku.

Zaključek

Zdravljenje parodontalne bolezni s spremembo higienskih navad in rednim čiščenjem zob prinaša  zelo dobre rezultate, stanje se lahko zelo dobro sanira oz. odpravi. Kot že večkrat omenjeno pa zdravljenje ne bo uspešno, če ne bo izboljšana ustna higiena, ki terja redno čiščenje zob in medzobnih prostorov.

V kolikor vas skrbi, da imate tudi vi znake parodontalne bolezni, ne odlašajte s pregledom pri zobozdravniku.