KAKO POTEKA PARODONTALNA BOLEZEN IN NJENO ZDRAVLJENJE

Ali ste vedeli? Parodontalna bolezen na vsaj enem zobu je statistično prisotna pri 98% ljudeh, starih nad 40 let. Gre za osupljivo statistiko, vendar se da že z nekaj obiski zobozdravnika in izboljšano ustno higieno stanje dobro sanirati ali v celoti odpraviti.

PARODONTALNA BOLEZN IN ZNAKI

Pri parodontalni bolezni gre za izgubo kosti, ki obkroža zobne korenine. Prvi znaki parodontalne bolezni so krvavitev dlesni. To so znaki vnetja obzobnih tkiv, ki zahtevajo čim prejšnje zdravljenje. Če vnetja ne začnemo zdraviti pravočasno, lahko bolezen napreduje do omajanja zob, zobje se lahko razmaknejo in med njimi nastanejo vrzeli. Posledica je lahko tudi izguba zob.

Parodontalna bolezen
Parodontalna bolezen
Krvavitev dlesni
Krvavitev dlesni

KAKO ZDRAVIMO PARADONTALNO BOLEZEN

1. Za preprečitev nadaljnje izgube kosti okrog zob je najbolj pomembno UČINKOVITO, VSAKODNEVNO odstranjevanje zobnih oblog, oziroma VZDRŽEVANJE ČISTE ZOBNE POVRŠINE. Če še niste vzpostavili ustrezne ustne higijene, je čas, da začnete bolje skrbeti za higijeno svojih zob, sedaj.

2. Pri obisku zobozdravnika vam bo ta odstranil zobni kamen nad in pod dlesnijo. Poseg odstranjevanja zobnega kamna se imenuje luščenje in glajenje korenin. Luščenje in glajenje korenin je neprijeten poseg, zato se ga opravi s pomočjo lokalne anestezije. Da pa bi bile posledice posega luščenja in glajenja kar najmanj boleča in neprijetna, sem za vas pripravila kratka navodila, kako ravnati po opravljenem posegu. Navodila se nahajajo tukaj.

V kolikor zob ni možno pozdraviti, jih je potrebno spuliti.

3. Po dveh do treh mesecih po izvedbi luščenja in glajenja pridete na kontrolo. Preverimo stanje vaših dlesni in po potrebi ponovimo luščenje in glajenje in se dogovorimo o nadaljnjih postopkih zdravljenja.

4. Tudi po končanem zdravljenju parodontalne bolezni je zelo pomembno spremljati stanje vaših dlesni, najprej redno na 3 mesece. V kolikor je stanje stabilno, tako pogosti pregledi več niso potrebni.

PROTETIČNA OSKRBA ZOB JE SMISELNA ŠELE KO JE PARODONTALNA BOLEZEN POZDRAVLJENA

Šele ko je parodontalna bolezen v celoti pozdravljena, je smiselna končna protetična oskrba zob. V nasprotnem primeru lahko poleg svojih zob izgubite tudi protetične nadomestke kot so implantati, mostički… Pot do končne protetične oskrbe tako včasih terja potrpežljivost, saj je le tako možno priti do dolgotrajnega zdravja v ustni votlini in posledično manj obiskov pri zobozdravniku.

5. Pomembno se je zavedati, da se ljudje različno odzivajo na zdravljenje. Ključna je higiena, a tudi obremenjenost s sistemskimi boleznimi. Zelo škodljiva sta kajenje in stres – pri kadilcih so rezultati zdravljenja pogosto slabši. Uspešnost zdravljenja je odvisna tudi od stanja našega imunskega sistema in genske obremenjenosti, v kolikor je parodontalna bolezen že prisotna v družini.

V kolikor vas skrbi, da imate tudi vi znake parodontalne bolezni, ne odlašajte s pregledom pri zobozdravniku.